Har du talt med din whistleblower i dag ?

Gratis software kan sikre journalisters kommunikation med fortrolige kilder, så alverdens sikkerhedstjenester ikke kan kigge med.

Revolutionerne i Mellemøsten er ikke startet af sociale tjenester som Facebook og Twitter; tjenesterne er kommunikationskanaler som dygtigt er blevet brugt til at udbrede kravet om frihed og forandring fra folkemasserne.

På samme måde skal man som journalist se på et stykke software, der bør være en fast del af enhver journalists – dybdeborende eller ej – værktøjskasse.

Programmet hedder Tor og er beregnet på anonym kommunikation.

Brugerne – fx. en journalist og en whistleblower – skal downloade et lille program. Herefter er det muligt at skrive mails og sende filer mellem de to , uden at uvedkommende kan følge med.

Tor-programmet er nemlig koblet op på et netværk af computere, hvor hver computer modtager en lille del af whistleblowerens besked og sende den videre. Hver især giver dataene ikke mening, hvis de bliver opsnappet , fordi kun hos modtageren bliver informationerne samlet til information, som giver mening.

I den sammenhæng er den en pudsig detalje, at programmet i sin tidlige fase blev sponsoreret af den amerikanske flådes udviklingscenter, fordi flåden havde brug for at kunne udveksle informationer sikkert.

Jeg hørte første gang om Tor på en konference i bloggernetværket, Global Voices Online , som især samler menneskerettighedsaktivister. I den sammenhæng er det altafgørende at kunne kommunikere sikkert og bl.a. undgå regimers internetblokeringer.

Programmet er nemt at bruge, og der er masser af vejledninger på Tors hjemmeside.

Så skal du tale med din whistleblower i dag – uanset om det er en menneskerettighedsaktivist i Syrien eller en embedsmand i en dansk organisation – er Tor midlet.

Kender du til andre værktøjer, må du gerne fortælle om det – og smide et link i kommentarsporet.

Relaterede indlæg

Gæst i Harddisken 4. juli om Global Voices-møde

Føhns har fattet det ;-)

Jo, Harddisken har fat i noget, unægteligt 😉

I den sidste direkte udgave af Harddisken på P1 inden sommerferien var den første halve time sat af til reportager fra Global Voices Citizen Media Summit 2008 ved Dan Larsen (far til Global Voices ene ledende redaktør, Solana Larsen ), der jævnligt producerer indslag til Harddisken.

Der var tre grupper af indslag med interviews med Ethan Zuckerman og diverse bloggere fra GV Summit – og ind imellem indslagene var jeg på sammen med Henrik Føhns for at give mine kommentarer og indtryk.

Undervejs talte vi om :

  • Bloggernes betingelser for at skrive og rapportere – og deres rolle i deres hjemlige samfund.
  • Bloggernes udbredte brug af gratis software fra især store it-firmaer som Google og Yahoo – og hvordan det kan være .
  • Kvinde-bloggernes aktion i Indien hvor de fik gjort op med mænds sexchikane i det offentlige rum.

Udsendelsen kan høres her eller downloades som podcast.

Det var som altid rigtigt sjovt , og jeg synes ikke, at man kan høre, at jeg kun har sovet tre timer pga festival 😉

Relaterede indlæg

Værktøjer til at bekæmpe censur på nettet

Første dag er nu skudt i gang på Global Voices Citizen Media Summit efter en velkomst ved Ethan Zuckerman og Rebecca MacKinnon, der sammen stiftede Global Voices i 2004 i frustration over, at den vestlige blogosfære var SÅ indadvendt med kun at skrive til og om sig selv – aldrig om de resterende 80 procent af verden .

Dengang var hun Asiens-vært på CNN og han underviser i journalistik . De så også traditionelle mediers ringe dækning af 3.Verden – mestendels per “parachute journalism” – dvs en journalist ankommer til et land , han kun ved lidt om, er der i tre dage og skriver om en konflikt eller et emne kun ud fra sine observationer. Efter de få dage er det goodbye – og videre til næste konflikt.

Siden da er Global Voices vokset til et globalt nyhedsnetværk per blogs som vestlige journalister og borgere kan bruge til at blive kloge på, hvad der sker i 3. Verden og de øst- og centraleuropæiske lande.

Dagen i dag handler især om hvordan regimer og regeringer blokerer for web2.0 værktøjer, som bloggere bruger til at udveksle informationer.

Som Ethan Zuckerman sagde ved dagens begyndelse, så vil mødet vise eksempler på hvordan aktivister bekæmper den slags blokeringer og begrænsninger af ytringsfriheden på nettet. Se fx programmet

Følg med i Global Voices:

Jeg vil også søge at blogge på mit engelsksprogede sideshow I hack Media

Relaterede indlæg

Reboot kører – uden mig – men Budapest & Global Voices venter

Hm – tænk at det skulle ske; at jeg ikke kommer til Reboot et år (måske endda det sidste år, hvor det bliver holdt ?).

Der er heldigvis en del gode folk, som blogger og twitter/jaiku’er derfra , så det er muligt at følge lidt med. Forhåbentlig bliver der også skrevet decideret artikler på nogle blogs, så det fx. er muligt at få et mere sammenhængende billede af hvad Howard Rheingold og Stowe Boyd (for at tage et par stykker ) har sagt.

Få oversigten via fx. Google Search , Overskrift.dk eller angående Twitter via Summize. Endelig er der selvfølgelig min favorit, Jaiku.

Det er i øvrigt her at jeg ser, at jeg optræder (rødme, rødme) på en PowerMinglers Guide til Reboot på Kommunikationsforum. Det er jeg selvfølgelig beæret over (skal huske at sende den flaske superøl til Pollas og den lækre belgiske chokolade til Emme 😉 ) men trist hvis folk nu leder efter mig.

Well, skal du møde mig IRL, så er du nødt til at booke en flybillet til Budapest, hvor jeg skal deltage i Global Voices Citizen Media Summit 2008 de næste par dage.

200 bloggere fra hele verden – primært den ikke-vestlige – mødes for at diskutere emner som

  • Toward a Global anti-censorship network
  • Citizen Media and online free speech
  • Living with Censorship
  • Frontline Activists meet the Academy: Tools and Knowledge
  • NGO’s and on-the ground activists: Defending the Voices

bare lige for at nævne dag 1’s sessioner.  Og som I kan se, så er det alvorlige emner,  de skal tale om.

Jeg glæder mig helt vildt til at følge med i det og skrive artikler til bloggen her og Politiken.dk .

Hvis du vil vide mere om Global Voices, så kan du høre et interview, som jeg optog med Solana Larsen – global med-redaktør på sitet – for et halvt års tid siden. Derudover er der også noter fra Solanas foredrag for DONA i december sidste år.

Relaterede indlæg