Jeg er månedens profil hos Kommunikationen.dk

Det er altid rart, når nogen vil høre, hvad jeg engagerer mig i rent fagligt.

Derfor blev jeg også glad, da DJs kommunikationssite, Kommunikationen.dk  kontaktede mig for at høre om mit arbejde som digital kommunikatør.

Månedens profil har været lidt af en ’firstmover’ ud i webkommunikation. Han tænkte i starten af 90’erne at ”nettet er fedt” og har siden ’99 ikke haft lyst til at arbejde med papir. Kim Elmose har siden da kastet sig over alle hjørner af onlinekommunikation; Han blev en del af det tidlige bloggermiljø i Danmark og er i dag på alle tænkelige digitale platformer, hvor han – stadig – eksperimenterer på livet løs.

Jeg synes simpelthen det er sjovt at se på nye trends og tendenser inden for webkommunikation – og finde ud af, hvad der giver mening for en organisation som Ingeniørforeningen at bruge i sin kommunikation.

Under tiden som jourhavende på Ing.dk blev jeg optaget af at bygge og tilpasse de digitale platforme, som mine journalistkolleger kommunikerer på. Jeg fandt ud af, at jeg forstår at oversætte kommunikatørers ønsker til kodere og udviklere – og at jeg samtidig den anden vej kan formidle udviklernes vinkel på digitale platforme til kommunikatørerne. Jeg hjælper med at få indrettet værktøjerne, så mine kolleger kan få opfyldt deres mål gennem kommunikation.

 Det stikker dybere end det næste ”klik”

Jeg arbejder i øjeblikket med et projekt, der handler om at få samlet alle tal og statistikker, som Ingeniørforeningen (IDA) genererer fra sociale medier, i et overskueligt og forståeligt format, der kan vises til kolleger og chefer.

Det kan være rapporter eller dashboards, altså websites der viser data i realtid som grafer. Det er spændende at finde frem til tal, der siger noget om oplevet kvalitet – mere end “så og så mange brugere “ eller “så og så mange kliks”. Som Ernst Poulsen (onlinejournalist, red.) og jeg plæderede for ved en konference i 2005: Vi skal gå fra at se på brugere til at se på deltagere. Det er jeg stadig optaget af, fordi det er det, der er spændende for kommunikatører.

Dét er kommunikation for mig: at komme bag om det hurtige og finde sammenhænge, der stikker dybere end det næste klik.

Computere og internet i 90’erne

Jeg interesserede mig for computere og internettet i starten af 90’erne. Jeg læste Politikens legendariske tillæg ’Computer’ – og husker et tillæg i Journalisten fra midt-90’erne, der handlede om visionerne for journalistik på nettet: Den digitale journalist. Jeg tror at det var skrevet af webekspert Christian Schade. Tillægget beskrev, hvad nettet kunne blive for journalistikken, for eksempel med aviser på e-papir. Vi taler her 12 -13 år før iPaden blev opfundet.

Der tænkte jeg : ”Nettet er fedt. Det er nyt land for journalistikken. Det vil jeg arbejde med.”

Da der så blev slået en stilling op hos Computerworld.dk i ’99 – på landets første dedikerede onlineredaktion – tænkte jeg: Det søger jeg, selvom jeg ikke vidste specielt meget om it-virksomheder. Men jeg blev ansat, blandt andet fordi jeg som journalist på en provinsavis var vant til skrive meget og hurtigt.

Siden har jeg ikke haft lyst til at arbejde med papir, men har kastet mig over alle hjørner af onlinekommunikation, fordi der er så meget du kan eksperimentere med, hjemme fra din dagligstue.

At blive sit eget medie

Det, som jeg har lært mest ved, er ved at begynde at blogge tidligt. I 2001 interviewede jeg en amerikansk iværksætter, Evan Williams, om blogging, fordi han havde skabt værktøjet “Blogger.com” (Der siden hen er blev opkøbt af Google). Han talte om muligheden for videndeling og at blive sit eget medie.

Det inspirerede mig. I juni 2001 startede jeg min første blog, for at skrive om og eksperimentere med onlinejournalistik. Dermed blev jeg en del af det tidlige bloggermiljø i Danmark, hvor vi diskuterede og videndelte på tværs af blogs om webliv – og hvor jeg lærte værdien af at dele viden og stille sin viden til skue og diskussion. Det handlede blandt andet om at forstå, at du ikke devaluerer din værdi ved åbent at fortælle om, hvad du ved, på nettet – men faktisk optimerer din værdi samtidig med at du hjælper andre til at blive klogere. Det har taget medier og organisationer lang tid at forstå. Tænk engang, at man for år tilbage strittede imod brug af dybe links.

 Hjælp andre til at shine

Mit arbejde giver mest mening, når jeg for eksempel introducerer kolleger til digitale værktøjer, der giver dem og organisationen mulighed for at nå længere ud med deres budskaber, og som lærer dem at få og dele viden på nye måder.

Det at se kolleger få en “Aha”-oplevelse ved at begynde at tweete og dermed erfare, at de ved vedholdenhed bliver involveret i givende diskussioner og får kontakter med andre, der bringer dem videre i deres arbejde og øger gennemslagskraften af deres kommunikation – det er fedt.

Jeg fik tilbage i 2004 overtalt de første kolleger på Ingeniøren til at begynde at blogge – og efter et par måneder var de meget begejstrede for de nye spændende diskussioner, som de blev involveret i med deres læsere. Det udviklede deres journalistik, fordi jeg præsenterede dem for en ny platform.

Jeg kalder det at “hjælpe andre til at shine”. Det er en del af kommunikationens væsen.

Relaterede indlæg

Sommer er lig tid til digital medieinspiration

Din tablet eller din laptop behøver ikke kun at blive brugt til lyst-surf og læsning af e-bøger i sommerferien.

Du kan også tage en tur gennem de fine blogartikler, der har været på det seneste på danske medieblogs.

Astrid Maria Bigoni er altid værd at lægge vejen forbi – senest med hendes første blogpost fra årets Roskilde Festival, som hun vil følge de næste dage. Indlægget handler om Volt – et batteri, der holder din smartphone i live i ekstra lang tid – og som du kan indlevere og få et nyt udleveret. Det er udviklet af fem studerende fra DTU – og kan måske brede sig fra Festivalsammenhænge til fast udstyr i en mobil-journo’s taske. Hvem ved?

Nyhedens død
Peter From Jacobsen
fra Update er en anden person, som journalister og kommunikatører bør gæste jævnligt. Peter er rigtigt god til at skrive indlæg, når han er til konferencer eller læser om nye forskning og eksperimenter inden for journalistik, især onlinejournalistik.

Blandt hans seneste indlæg finder du “Efter CNN og Fox’s fadæser: “Værdien af nyhed er død” , der referer debatten i USA efter , at de to tv-stationer erklærede nederlag til præsident Obama i Højesteret om Sundhedsforsikringer – hvor han i virkeligheden havde vundet. De breakede blot en nyhed uden at have hørt domsafsigelsen til ende. Det har heldigvis ført til alvorlige debatter “over there”.

Peter viderebringer også fra d. 24. maj et uddrag af et kapitel fra en kommende bog “Journalisten i sociale netværk”, hvor konklusionen er den nedslående: “Flere journalister på sociale medier – men mange bruger dem ikke fagligt”. Skidt men ikke overraskende, desværre.

Et kig i et udviklingsteams maskinrum
Endelig er der mine gode ven, Lars K. Jensen, der på Medieblogger har haft et par vigtige indlæg.

Dels har han grundigt og med fine eksempler beskrevet, hvad hans udviklingsteam bruger tiden på i.f.t. Ekstra Bladets netavis, eb.dk i indlægget “Hvad laver det redaktionelle udviklingsteam på EkstraBladet.dk  egentligt?”.

Indlægget taler for sig selv med masser af videndeling om værktøjer, metoder og projekter. Hvis flere bare tænkte som Lars i danske onlinemiljøer inden for medieverdenen, ville det se bedre ud. Men forhåbentligt sker der noge  som følge af et indlæg som det ovennævnte.

Det andet vigtige indlæg var om Dansk Journalistforbunds håndhævelse af ophavsrettighederne for borgere til f.eks. deres fotos, hvis de lader et medie bruge dem. Det var tilfældet for Jacob Packert, der tog et foto , som Ekstra Bladet dernæst spurgte om de måtte bruge – de fik ja – og Jacob var glad. Det var DJ derimod ikke, men kom med en bekymret advarsel til ham via Twitter, hvilket førte til en længere debat på Twitter.

Lars  gik ind i debatten og har skrevet videre om den i indlægget: “Journalistforbundet må forstå alle er fotografer nu”.

Det ugentlige view fra DONA
Endelig – som rosinen i den digitale pølseende – så vær opmærksom på den ugentlige nyhedsservice fra DONA, nemlig DONAscan, hvor der hver tirsdag bliver præsenteret de vigtigste onlinekommunikations-faglige nyheder. I denne uge har Néné LaBeet samlet links ind til inspiration for alle   – om Google og Privacy, Facebook  og privacy, crowdsourcing etc.

Læs det – det kan kun inspirere 🙂

Relaterede indlæg

Nyt fra nettet: Datamining i Twitter og visualiserede optøjer samt avisbelønning til gode netdebattører

For min gamle forening, DONA, er jeg med på holdet, DONA-scan, der samler de bedste historier fra den sidste uge som en service til alle medlemmer af DONA-listen.

Vil du selv bidrage med en DONA-scan, så skriv til redaktøren Pernille Honoré  og få spalteplads.

Dyk dybt ned i Twitter
Twitter er meget mere end de 140 karakterer , som et tweet indeholder, skriver the Monday Note i denne uge. Det enkelte tweet bærer mere end 40 metadata om alt fra forfatterens profil, url, hvor mange favoritter brugeren har, om der er flere bidragsydere på kontoen – og hvor vedkommende befinder sig, blot for at nævne nogle få eksempler.

Med mere end 250 millioner Twitterbeskeder om dagen er der masser af viden for bl.a. nyhedsmedier at trække ud af brugernes tweets ved benytte datamining og analysere de bagvedliggende metadata.

The Monday Note beretter om et par tjenester, der på forskellig vis dataminer i Twitterkoderne.

Data om de britiske optøjer visualiseret
The Guardian er frontløber inden for crowdsourcing i forhold til data – og til visualisering af data.

Avisen har bl.a. analyseret, hvad de knap 4.000 anholdte i optøjerne i august blev anholdt for og sat det op i en interaktiv grafik  og vist branchefordelingen af de 2.500 butikker, der blev plyndret.

Alt sammen under The Guardians Datablog – og som er et led i serien “Reading the Riots”.

Dansksproget udgave af bloggerportal Global Voices i luften
I al stilhed er en dansk-sproget udgave af Global Voices begyndt at oversætte blogposts fra borgerjournalister og menneskerettighedsbloggere på det verdensomspændende netværk Global Voices Online.

Bloggernetværket samler på verdensplan hundredevis af respekterede journalister, advokater, kunstnere mv. , der blogger om demokrati og menneskerettigheder i deres respektive hjemlande.

Det er disse artikler, der bliver oversat til dansk for bl.a. at nå ud til danske medier med vidnesbyrd fra lande, der ikke er i den vestlige presses søgelys.

Følg Global Voices på dansk.

New York Times belønner lødige netdebattører
I sidste uge lancerede amerikanske avisers Grand Old Lady et nyt kommentarsystem, der bl.a. opererer med, at netdebattører på avisens onlinefora på nyt.com kan opnå status som særligt betroede debattører – “trusted”. Det sker, hvis de opfører sig godt og bidrager konstruktivt til debatten – og deres særstatus betyder, at de kan udgive kommentarer på netdebatten uden at skulle afvente moderation.

Tanken bag er blevet godt modtaget af brugere og medie-iagttagere. Derimod er kravet om, at brugerne skal koble sig til New York Times netfora via Facebook Connect blevet stærkt kritiseret af læserne.

GigaOm leverer et fint overblik

Relaterede indlæg

Fortæl historier med Storify og find genveje til troværdige kilder

(Følgende er mit bidrag til DONAs ugentlige overblik over de væsentligste historier om netkommunikation)

JOURNALIST SOM VEJVISER MED STORIFY
Webjournalisten Astrid Maria Bigoni ( http://astridmaria.dk) henledte ( http://astridmaria.dk/2011/06/storify-og-journalisten-som-kurator/  ) i går min opmærksomhed på værktøjet Storify, http://storify.com. Kort fortalt bruger man tekst, foto og video fra diverse sociale medier til at fortælle en historie med egne kommentarer og bidrag til . Journalisten bliver kurator, noterer hun.

Astrid Maria peger på en historie om Grimsvotn ( http://storify.com/washingtonpost/grimsvotn-volcano-erupts-in-iceland) som et lysende eksempel.

Læs mere på hendes blog og prøv selv Storify

GENVEJE TIL TROVÆRDIGE KILDER
Oven på den pinlige historie med den syriske, lesbiske blogger, der slet ikke eksisterede ( http://storify.com/acarvin/the-gay-girl-in-damascus-that-wasnt – hov bemærk: tilfældigvis fortalt med Storify ) er journalister og medier igen blevet mindet om værdien af kildekritik af sociale medier.

Andy Carvin ( http://twitter.com/#!/acarvin ) fra amerikanske National Public Radio har specialiseret sig i at researche udsagn og personer, der dukker op på bl.a. Twitter . Harddisken på P1 tidligere begået et indslag om ham http://www.dr.dk/harddisken/blog/2011/03/30/krigskorrespondent-bag-skrivebordet/ .

Et andet sted at finde troværdige kilder er via menneskerettigheds- og bloggernetværket Global Voices http://globalvoicesonline.com , der benytter sig af respekterede borgerjournalister i de lande, som de formidler historier fra.

INTERAKTIV INFO-GRAFIK OM INDIKATORER FOR ET BEDRE LIV
For nylig offentliggjorde den økonomisk samarbejdsorganisation, OECD, en interaktiv grafik, hvor brugeren selv kan vægte vigtigheden af forskellige indikatorer for “et bedre liv” .

De 11 emner – fx uddannelse, bolig og sundhed samt sikkerhed – skal brugerne give karakter på en skala for nul til fem – for derefter at se, hvordan det placerer deres land på listen over OECDs medlemmer.

Se mere http://www.oecdbetterlifeindex.org/ – og bliv inspireret til lignende grafikker i medier og organisationer

OPHEDET DEBAT OM ARTIKLENS NYTTEVÆRDI
Den debat-ivrige journalist og forfatter, Jeff Jarvis, skrev for nogle uger siden et længere indlæg http://www.buzzmachine.com/2011/05/28/the-article-as-luxury-or-byproduct/ om, at artikler er et luksus- eller biprodukt af journalistens researchprocess, der oftere og oftere især sker via sociale medier. Her indsamler og bearbejder journalisten facts og rapporterer løbende om udviklingen i historien i dialog med brugerne/læserne/lytterne/seerne via blogs, Twitter etc

Artikler er nyttige, men ikke længere det vigtigste produkt af journalistens indsats, lyder Jarvis’ budskab. Det vigtigste er den løbende dækning af et emne, hvor journalisten bliver facilitator for dialog og videndeling.

Det har afstedkommet en del debat på blogs og i twittersfæren .

Blandt andet fra den franske mediemand Frédéric Filloux, der i flere indlæg – startende med dette http://www.mondaynote.com/2011/06/12/jazz-is-not-a-byproduct-of-rap-music/ – har kritiseret Jarvis for, at denne medvirker til en glorificering af løsreven rapportering via sociale medier, der blot giver plads til endnu flere fejl.

Seneste indlæg kom i søndags fra Filloux http://www.mondaynote.com/2011/06/19/losing-value-in-the-process/ , som har afstedkommet hidsige ordvekslinger i kommentarsporet mellem ham og Jeff Jarvis.

Sig ikke at onlinejournalistik savner stærke følelser.

Relaterede indlæg

 • Ingen relaterede indlæg

Citat: Fremtiden er småt – og entreprenant

Jeg læste to udmærkede artikler i dag, som er anbefalelsesværdige for journalister og entreprenører.

Den ene artikel “The future is Small” er skrevet af communitybloggeren, Lisa Williams, der i USA bl.a. er kendt for blogværktøjet Placeblogs til hyperlokale medier.

Hendes indlæg er fra d. 31. marts og er en tale til journalister, hvor hun argumenterer for, at fremtiden tilhører de små, fleksible medier, drevet af nysgerrige og engagerede journalister:

the future of journalism will be a tale of smaller and smaller organizations making a bigger and bigger impact.

In the future, you won’t be able to count the number of outlets for journalism, or the number of small, ad-hoc organizations across the globe making it happen. They will form, collaborate, break apart, and come together again in a new configuration that fits the moment.

Hvorefter hun disker op med syv gode råd:

 • Avoid big bets.
 • Avoid big conclusions based on small amounts of data
 • Stop worrying about repetition or overlap
 • Bounce back
 • Training
 • Connections
 • Access

I artiklen argumenterer hun for, hvorfor disse dyder er altafgørende for fremtidens journalister, hvis de vil leve af deres fag.

Den anden artikel er et interview med den amerikanske videoblogger, Robert Scoble, foretaget på LIFT konferencen i Geneve for et par uger siden – og lige offentliggjort på det i øvrigt fremragende website PBS Mediashift.
I interviewet ” Video: How to build a career in Media” giver han gode råd til, hvordan entreprenører kan få en karriere i medierne , baseret på hans egne erfaringer fra han var evangelist og blogger hos Microsoft til det nuværende arbejde som online-ambassadør.

 • Getting a job at a newspaper or television station is very hard these days. Consider other options.
 • Focus on a niche and think about timing. The ideal niche serves a dispersed community of people who are just as enthusiastic about something as you are. The fact that they are dispersed and “just a niche” means mass media it probably neglecting them. For example, one of Scoble’s friends started a blog about Facebook — nothing but Facebook. He did this at a time when Facebook was not particularly popular (timing!), and his popularity grew along with that of Facebook. Now he runs other blogs as well.
 • Get access to something other people don’t have access to. This could be possible because of contacts you’ve cultivated, and special knowledge you acquire via research and reporting.
 • Be entrepreneurial and produce multimedia coverage: Video, audio, and pictures tell a more complete story.
 • Get to understand how Google, Twitter, and Facebook work in order to learn how distribution works.
 • Som et ekko af kritikken herhjemme påpeger Scoble, at journaliststuderende ikke lærer nok om at starte virksomheder og forretning selv med alt, hvad det indebærer.

  Der er også optaget en video med Robert Scoble i forbindelse med artiklen.

  Læs den – den er god at få forstand af – og mange af mine iværksætterbekendte og selvstændige mediefolk herhjemme kan nok nikke genkendende til forslag fra de to amerikanere.

  Hvis du har gode råd at tilføje , så er du meget velkommen i kommentarfeltet.

  Relaterede indlæg