#Sporet: Som data skal bruges til en journalistisk historie

Det er imponerende, hvad Berlingskes gravergruppe har præsteret med at overtale Uddannelses- og Forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) og socialdemokratisk MF , Jens Joel til at dele betydelige mængder private data – og hvad de har fået ud af det.

Projektet #Sporet: Det er datadriven journalistik done right.

Det er eksempel på et projekt, hvor man tager et yderst vigtigt emne – hvad kan metadata fortælle om os som individer – og gør det konkret og vedkommende ved visualisering af fakta – ved visualisering af data.

Jeg glæder mig til at dykke ned i deres facetter af historierne om Sofie Carsten Nielsen og Jens Joels dataaftryk.

Relaterede indlæg

Glimt fra The Next Web 2013 tur

Jeg skrev en del tweets fra min tur – med Kforum – til The Next Web 2013 i Amsterdam.

Det var d. 25. – 26. april – og satte gang i gode tanker, gav adgang til et fremragende netværk og leverede konkrete tip til nyttige tjenester. Læs min Storify om turen:

Relaterede indlæg

  • Ingen relaterede indlæg

12 gode mobilapps til journalister og kommunikatører

Omdan din mobil til et mediehus med distribution af tekst, video og lyd samt dokumenter – uden at betale en øre. Nemt og sjovt.

Den anden dag var jeg inviteret til at holde et lille foredrag for fagforbundet 3Fs journalister på Fagbladet under overskriften “Gode Apps til din mobiltelefon”.

Det var meget jeg glad for at få mulighed til, da al tale de seneste år er gået på iPad og andre tablets – mens mobilerne er gledet lidt i baggrunden som knap så funky.

Det er skidt. Vores smartphones er i højere grad computere end blot mobiltelefoner –  og  udstyret med få apps kan de gøre hvilken som helst journalist til en mobil redaktion.

Alle apps nedenfor er gratis og kan implementeres både på iPhone og Android-mobiler, så der er frit platformsvalg 🙂 . Download dem alle , og du har en god værktøjskasse til at starte ud på dine eksperimenter med.

Gem og del viden

1. Delicious – http://delicious.com
Når du læser nyheder og besøger spændende hjemmesider via din mobil – og lige kommer forbi en side, som du gerne vil gemme til senere brug, så installér onlinebogmærketjenesten Delicious og sæt en “Gem denne side”  ind i bogmærkerne til din mobile browser. Så kan du desuden broadcaste nyttige og læsværdige sider til læserne via din mobil

2. Evernote – http://evernote.com
Gem dokumenter, foto, dokumenter , kodeord bag krypteret væg – på nettet. Du kan optage lyd via din mobil, når du fx sidder til et møde. Du kan også tilføje noter ved at sende en mail til en speciel mailadresse tilknyttet din konto http://evernote.com gratis. Via app’en kan du bruge Evernote som stedet , hvor du gemmer de vigtigste filer, passwords, video og fotos, som du kommer forbi, når du er på farten. Bagefter kan du tilgå alt indholdet fra hvilken som helst anden enhed: laptop, iPad eller desktop samt sende materialet videre til andre – eller dele det på sociale netværk. Du har adgang til 2GB plads i gratis versionen.

3. Dropbox – http://dropbox.com
Upload større dokumenter og synkroniser dem med alle dine computere og mobile enheder. Du kan installere programmer på dine smartphones, computere og tavle-computere – eller du kan tilgå Dropbox via browseren. Du har 2GB plads – og give adgang til mapperne til samarbejdspartnere, der ikke har Dropbox gratis. Det sidste er især nyttigt, hvis du er træt af ftp-problemer, når du skal overføre større filer til grafikeren eller redaktionssekretæren – eller altid lige har glemt en usb-nøgle. Det forhold løser Dropbox.

4. Dragon Dictation – http://www.nuance.com/dragon/index.htm
De fleste har prøvet at være på farten og få en god tanke, der lige burde nedfældes på skrift og gemmes eller måske sendes videre med en sms, mail eller smides på Twitter. Men det er svært, hvis man spadserer hen ad gaden eller står i bussen, hvor man skal holde balancen med den ene hånd.

Her er Dragon Dictation måske svaret. Diktér hvad du gerne vil huske eller sende – i et tydeligt og roligt dansk – og tryk gem: vupti så har app’en omsat din tale til tekst, der kan sendes som sms, gemmes som tekst eller distribueres til Facebook.  Du har selvfølgelig muligheden for at rette i teksten, hvis app’en ikke lige fik fat i alt, men du vil blive overrasket over, hvor god app’en er 🙂 .

Skriv og del viden

5. WordPress – http://wordpress.org
Som webskrivende med et solidt cms – som f.eks. WordPress – er det nødvendigt at kunne tilgå sit site og skrive kortere tekster med foto og links – og selvfølgelig er der en app til det, hvilket gælder for alle cms’er med respekt for sig selv. Det er også muligt at redigere kommentarer, tilgå kladder og gennemse statistik mv.

6. Tumblr – http://tumblr.com
Et blog-værktøj, Tumblr, skiller sig imidlertid ud ved at være indrettet med mobil publisering for øje. Det er utroligt nemt at poste tekst, foto, video og lyd via Tumblr – og det bliver derfor ofte brugt som mobilplatform for kommunikatører. Brugervenligheden og hastighed er i top.

7. Hootsuite til Twitter – http://hootsuite.com 
Twitter har selv en meget velfungerende app, men hvis nu man bestyrer flere Twitter-kontis – f.eks. via sit arbejde – er Hootsuite et rigtigt godt valg. I gratis udgaven kan du tilknytte fem kontis – ikke bare Twitter, men også Facebook eller LinkedIn – og er I flere, der skal kunne tilgå en konto via Hootsuite, kan I nemt dele adgangen via tjenesten. Endvidere er det muligt at skrive en tekst og sætte den til autopublisering på et givet tidspunkt. Desuden er det nemt at oprette søgninger så man f.eks. kan følge et bestemt hashtag som #dkpol .  Af andre lignende værktøjer kan nævnes TweetDeck.

Foto

8. Photoshop Epresshttp://photoshop.com 
Når du har taget et foto til brug for en artikel eller webside, men ønsker at beskære det, har Adobe udgivet en fin app med de allermest grundliggende funktioner – beskær, roter, juster lys og farve mv. og send endelig dit redigerede motiv videre eller udgiv det på din hjemmeside. Det er nemt og forståeligt uden de store dikkedarer.

Video
Video er en standardfeature på enhver smartphone, men ved at downloade de to nedenstående apps, kan du livestreame video via din mobil – enten til din profilside på tjenesterne eller ved at indlejre videoen på din egen side.

9. Bambuser – http://bambuser.com
På to minutter kan du komme igang med at streame direkte ud til dit publikum via din mobil. De kan enten følge dig på Bambuser.com/ditnavn eller via din hjemmeside – bare du har 3G-adgang. Desuden er det muligt at være i dialog med sit publikum, der selvfølgelig kan skrive kommentarer til dit stream. Når udsendelsen er slut, bliver udsendelsen gemt på sitet – og kan desuden downloades.

10. Qik – http://qik.com
Det samme gør sig gældende med Qik , der ligeledes giver dig mulighed for stream i god kvalitet, med kommentarer og indlejring på andre sider.

Lyd
På samme måde som med video kan du optage lyd via din mobil og umiddelbart udgive det som podcast, dels via tjenestens side, sendt ud som link via Twitter eller Facebook eller forbundet med iTunes.

11. Audioboo – http://audioboo
 Indtal din reportage på mobilen, find en overskrift, emneord og tryk “udgiv” – og du har udgivet en podcast. Nemt og hurtigt. Store nyhedstjenester bruger Audioboo som f.eks. BBC

12. SoundCloud – http://soundcloud.com
På samme måde er det med SoundCloud, der ligeledes er en god platform for distribution af lyd. Den er lige så nem som Audioboo, når du skal optage lyd og hurtigt distribuere det. Tryk på Record – og udgiv bagefter, når du er færdig.

Hør et eksempel på mobilbrug af SoundCloud med Henrik Føhns, P1s Harddisken , der er i Austin til kultur- og teknologikonferencen South-by-South-West, hvor han hver dag udgiver en lyddagbog.

Det var mine bud fra hoften, men hvad har du selv brugt ?

Kom med dine bud i kommentarsporet med et link og en kort beskrivelse. Vi har alle brug for til stadighed at udveksle erfaringer om nyttige værktøjer – og der kommer hele tiden nye frem 🙂

Relaterede indlæg

Debatstarter: Manifest for Den Næste Generations Medier

Min gode ven, Ernst Poulsen, er heldigvis den type af journalist- og mediemand, at han er vedholdende i sin lyst til at få diskuteret, hvad vi kommunikatører gør – og hvordan.

Med det som drive har han i nogen tid lagt plads til kommentarer og ideer til det opråb til medieverdenen – inklusive koncernchefer og formænd for medieudredningsudvalg som nu Dyremose-udvalget, der som bekendt i oktober barslede med sine ideer til, hvordan mediestøtten skal indrettes – der nu er lagt frem som først kapitel i Manifest for Den Næste Generations Medier på hans blog.

Jeg og andre onlinehoveder har været inde over med kommentarer og ideer, men hovedskribenten er den gode Hr. Poulsen sammen med altid innovative Christian Schade, som har bidraget til teksten.

Nu inviterer Ernst så til debat i et mere åbent fora om, hvordan vi da for pokker får udviklet medierne ud fra nettets potentiale som forum for deltagelse og dialog. Et citat fra manifestet indrammer præcist, hvad formålet er:

Vi bygger ikke fremtidens medier ved at finpudse på det bedste fra fortiden. Vi må i stedet fokusere på, hvordan vi bedst udnytter de nye værktøjer vi har fået til at skabe fantastiske produkter, som giver mening for mediebrugerne.

Bolden er givet op til smash på Manifest for Den Næste Generations Medier . I de næste kapitler vil Ernst komme ind på, “hvordan nettet giver os potentiale for et bedre demokrati, mere journalist-pr-krone og hvordan innovation er afgørende”.

 

Relaterede indlæg

Er du fremtidens journalist? Tjek her

På den  fremragende Onlinejournalismblog har redaktøren Paul Bradshaw udarbejdet et oversigt over de seks journaliststyper, der er brug for på en moderne redaktion i indlægget “Model for the 21st century newsroom pt. t: new journalists for new information flows”.

Det er en model, der tager udgangspunkt i , at medier online ikke nødvendigvis behøver at sigte efter kvantitet fremfor kvalitet, som de jo – desværre må man nok sige – har gjort.

De seks nye journalistroller er:

The Aggregator-Sub

En person (feed-redaktøren ) der forstår at gennemtrawle feed-lister, blogosfæren og twitterkontis for at finde frem til de spændende nyheder og spændende personer i den strøm, som skal videre ud til læserne.

The Mobile Journalist (MoJo)

Journalisten der mestrer at være på farten og rapportere ved brugen af mobiltelefonen, laptop, videokameraet , twitter fra bagsædet af bilen via en trådløs forbindelse. Det kræver viden om en masse værktøjer, men journalisten er ude blandt kilderne og rapporterer derfra.

The Data Miner

Databasespecialisten der forstår at opsætte databaser til at indsamle og ordne information – og kopiere den over i regnark og finde informationen historierne – eller grundlaget for dem -dér . Faktisk det vi kaldte Computer Assisted Reporting (CAR) tidligere.

The Multimedia Producer

Journalisten der mestrer video, lyd, flashproduktioner, blogs, brugen af mappingtools og skabelsen af mashups. Ikke nødvendigvis det hele selv, men forstår hvordan man mixer medier til at få historier og sammenhænge frem.

The Networked Specialist

Journalisten der engagerer sig inden for sit område i de sociale netværk; deler bogmærker, kommenterer på andre blogs, deler videoer på YouTube eller Blip.tv og linker fra egne produktioner til andre specialister på området.

Community Editor

Journalisten der forstår at sætte nye debatter og samtaler igang , faciliterer debatter og opmuntrer nye debattører til at tage del i samtalen . Community redaktøren ser potentialet i en kilde til at blive med-skaber af nyheder og viden til mediet .

Du kan læse uddybningerne af de seks journalist-roller i det 21. århundrede på bloggen – og imens spørge dig selv:

Hvor passer jeg ind – og hvad vil jeg gøre det ved ?

Jeg er umiddelbart meget enig med Paul Bradshaw , men vil da tænke over det i weekenden. Men hvad synes du ?

Rammer han rigtigt med sine seks nye journalistroller?

Relaterede indlæg