Yay – Henrik Føhns skal producere podcasten TechTopia for Ingeniørforeningen, IDA

Jeg har vidst det nogen tid, men i dag kan jeg endelig skrive om det: min gode bekendte Henrik Føhns, vært på P1s Harddisken , starter i Ingeniørforeningen, IDA d. 1. maj, hvor han skal producere podcasten TechTopia.

Jeg glæder mig til min nye kollega.

Om den skriver IDA i dag :

 Hvordan indretter vi fremtiden? Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, startups og forskning. Om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution. Vært er Henrik Føhns, hidtil kendt fra DR Harddisken. Første udgave udkommer 22. maj.

Jeg personligt glæder mig til – endelig – at være i samme hus som Henrik Føhns, som jeg kender som en af de mest vidende journalister herhjemme, når det drejer sig om teknologi og dens indvirkning på os alle sammen. Senest har han udgivet “Den Globale Puls” (2016) om den teknologiske udvikling de seneste 25 år – en bog, som jeg varmt kan anbefale andre at læse. Samtidig kender jeg også Henrik som en hyggelig og omgængelig herre, så jeg er meget glad i dag.

Jeg er også glad for at arbejde i et hus som IDA, der har satset på – og lykkedes med – at få samlet en række sponsorer om at udgive en podcast om teknologi  for at holde samtalen om teknologiens udvikling igang – og så med en af de mest kompetente teknologijournalister ved roret.

Når nu det ikke længere skulle være med Harddisken. I den forbindelse glæder det mig også, at Anders Høgh-Nissen har fået gang i sin freelancebiks siden han stoppede d. 1. februar. Dels har han startet PodLab – hans personlige firma – og dels starter han som producent af Samdatas podcast.

Med IDAs ansættelse af Henrik Føhns fortsætter udviklingen, hvor medieprofiler forlader DR og andre mediehuse for at blive lydproducenter for andre aktører.

Politiken skrev en fin artikel om dette i weekenden: “Tendens: Kendte journalister skrider fra de store medier – og går solo med egne brands“. Jeg glæder mig til at se TechTopia blive til et brand med Henrik Føhns i spidsen.

Og nårh ja – du kan allerede nu abonnere på et nyhedsbrev om TechTopia

Besøg også Henrik Føhns hjemmeside.

Relaterede indlæg

Digital journalist: Fokusér på at specialisere dig – ikke generalisere dig

Altid relevante Lars K. Jensen har på sin blog på Journalisten.dk skrevet et længere , men godt indlæg (se under artiklen )  om at splitte journalistrollen op – fremfor at blive i den tanke, mange af os havde for ti år siden: journalisten skal i sig selv være et allround mediehus, der kan det hele.

Det er virkeligheden for journalisten – og kommunikatører i det hele taget – for kompliceret til, som Lars noterer.

Det er jeg er enig med ham i..

Kommunikatøren kan ikke både skrive gode tekster med de rigtige kilder , på baggrund af grundig research, og samtidig søgemaskineoptimere artiklen, versionere den til spredning via diverse sociale medier , få den præsenteret bedst muligt i nyhedsbrev og desuden følge op på statistikken på artiklen og endelig indpasse forskellige interaktioner via chatbots, How To-videoer og andet sammen med teksten.

Det er områder, der hver især kræver mere og mere specialiseret viden og erfaring for at lykkes og give værdi for brugeren/læseren/seeren/lytteren. Så vi bør droppe tanken om journalisten, der kan alt  – og i stedet holde fokus på, at det velformidlede digitale indhold kræver fokus på gensidigt samarbejde og respekt mellem forskellige discipliner.

Som Lars skriver om processen efter at journalisten – og jeg vil også sige kommunikatøren – har afleveret sit indhold

  Dette produkt skal så helst klare sig så godt som muligt, når det skal ud at leve i cyberspace. Det afhænger dels af det gode indhold, men der er også nogle tekniske aspekter. Det er her, vi blandt andet taler om brugeroplevelse og performance. Men det er også her, vi nærmer os den ydre grænse for, hvad vi kan forlange af en journalist.

I den ideelle verden (som jeg hører gode ting om, men endnu ikke selv har oplevet) er der folk med tekniske kompetencer og sans for den gode brugeroplevelse, der optimerer artiklen på disse parametre. Betragt det som en redigerende tilpasset den digitale virkelighed. Måske er det et billede, der bør være JPG i stedet for PNG (et eksempel fra den virkelige verden), 39 tweets, der godt kunne være citater i stedet for tekniske indlejringer etc.

…..

Og fordi den digitale redigerende sidder, bor og lever på redaktionen, har han/hun konstant dialog med journalisterne, så de gradvist og stille og roligt kan begynde at bruge JPG-billeder i stedet for PNG, tænke lidt mere over indlejringer, billedbrug etc.

Det er også den digitale redigerende, der er opdateret på arbejdet med brugeroplevelsen – oplagt i samarbejde med den/de personer i den digitale udviklingsafdeling, der arbejder med UX.

Lars peger på sine erfaringer i udviklingsafdelingen, hvor designer og udvikler hver bruger deres hjørne af den digitale faglighed til at  skabe et fælles, velfungerende produkt.

De samme erfaringer har jeg i Digital Kommunikation & Branding i Ingeniørforeningen, IDA, hvor jeg arbejder som digital udviklingsredaktør med ansvar for ida.dk og medlemsnettet mit.ida.dk.

Fremfor at indholdsproducenterne i afdelingen skal stå for at SEO-optimere siderne, bygge dem op, knytte eksterne tjenester til mv. , så er det noget, som jeg eller andre afdelingen hjælper med. Vi har folk med UX-erfaring, andre der arbejder med optimering ift SEO og tracking og folk, som jeg der er kanalejere – og kan bygge sider, indpasse dem i informationsarkitekturen og gøre dem bedst muligt tilgængelige for brugerne.

Jeg producerer dermed, som det fremgår, ikke indhold længere. Udover ovenstående opgaver så rådgiver jeg kolleger i IDA og medlemmer, hvordan vi bedst kommunikerer deres budskaber ud. Jeg har lært rådgivningsmetoder, som Business Model Canvas og Value Proposition Canvas, udviklingsmetoder som SCRUM og Agil udvikling samt diverse projektleder-tilgange. Og så faciliterer jeg workshops og håndterer leverandører .

På den måde understøtter de andre kommunikatører – og hele huset – i deres arbejde.

Resultatet bliver bedre. Det er i hvert fald min erfaring – så jeg kan sagtens følge Lars i hans anbefaling til journalister og landets redaktioner.

Læs mere

“Split journalist-rollen op”, Lars K. Jensen , Journalisten.dk 24. marts 2017

Business Model Canvas

 

Relaterede indlæg

  • Ingen relaterede indlæg

Gensyn med ‘Epic 2014’: Kort video fra 2004 om mediefremtiden i 2014

Både med linkmanifestet fra 2006 og de to jubilæer i denne uge; Ing.dk 20 år på nettet – og Trine-Marias ti års jubilæum med Hovedet på Bloggen har det været en tur ned ad Memory Lane – og dialog om, hvordan der så ser ud her i 2014.

I en kommentar på Facebook har Kurt West Nielsen , chefredaktør for PROSA-bladet og min tidligere kollega – linket til en powerpoint han brugte for otte år siden.

På et slide nævner han kortfilmen (8 min ) fra 2004 EPIC med en forudsigelse af en verden med mega-firmaerne Google og Amazon , der slutter sig sammen til GoogleZon og kontrollerer publiceringsplatformen.

Se den – der er meget, som er blevet til virkelighed , omend med andre navne.

Relaterede indlæg

  • Ingen relaterede indlæg

Jeg starter nyt gratis DJ-netværk for social media redaktører

Jeg har altid været tilhænger af Do It Yourself-filosofien, kombineret med værdien i at dele viden med andre og derved optimere alles viden.

Derfor begyndte jeg at blogge tilbage i 2001, fordi jeg som onlinekommunikatør på et stadig jomfrueligt område syntes, at jeg havde noget at byde ind med – konkrete erfaringer – men absolut ikke var sikker på, at jeg havde fundet de vise websten. Derfor begyndte jeg at mere fokuseret at opdyrke og vedligeholde netværk – og blev bl.a. derfor aktivt medlem af DONA for at blive klogere sammen med andre.

Af samme årsag starter jeg i det nye år et gratis netværk i regi af Dansk Journalistforbund. Netværket er for DJ-medlemmer, der arbejder i små og mellemstore organisationer med social media som en af deres væsentligste opgaver.

Selvom disciplinen “social media” ikke længere kan betegnes som ny, er der for mig at se stadig meget at diskutere om metoder, målinger og ageren – og hvordan du får det til at hænge sammen, hvis det kun er dig, som håndterer social media – måske endda ved siden af andre arbejdsopgaver.

Det er nogle af de tanker, som jeg vil bringe med ind i netværket, som jeg skal facilitere de tre første møder af.

Læs mere om netværket på Dansk Journalistforbunds side og del meget gerne opslag til DJ-medlemmer.

Relaterede indlæg